GEZEN TAVUK YUMURTASININ FARKI
Gezen Tavuk Yumurtası hakkında bilgi vermeden önce belirtmek isteriz ki;Yumurta; protein, omega3, omega6, kolin, selenyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko beraberinde A, D, E, B vitaminlerini içermesi bakımından zengindir.
Fakat her yumurtanın aynı olduğu söylenemez. Market yumurtaları; vitaminlerle, kısmen antibiyotik ve hormonlarla gelişim süreci hızlandırılmış, gün ışığı görmeyen tavuklardan elde edilmektedir. Serbest gezen tavuk yumurtası ise tamamen doğal içerikli yem, bitki ve topraktaki organizmaları yiyen tavuklardan elde edilmektedir. Uzmanların en çok tavsiye ettiği yumurta, gezen tavuk yumurtasıdır. Serbest gezen tavuğun yumurtası ile market yumurtası arasındaki en önemli fark, besin değeridir.
Gezen tavuk yumurtası normal yumurtaya göre 3 kat daha fazla E vitamini, 1,5 kat daha fazla A vitamini, 7 kat daha fazla beta karoten, 3 kat daha fazla omega3, 1/3’ü kadar kolesterol içerir.
Görüldüğü gibi yumurta çok besleyici faydalı bir besindir. Fakat yumurta seçerken dikkatli davranıp gerçekten sağlıklı olanı satın almak, en az yumurtanın ne kadar zengin bir içeriğe sahip olduğu kadar önemlidir. GEZEN TAVUK (FREERANGE) yumurtası en sağlıklı ve besin değeri yüksek yumurtadır. Çünkü tavuklar özgürdür ve doğal yem ile beslenir. Tavuk çiftliklerindeki tavuklar, özellikle hızlı yumurtlamayı sağlayan suni yemler ile beslenir, besin değeri daha düşüktür. GEZEN TAVUK yumurtası kadar sağlıklı olduğu asla söylenemez.
Londra Metropolitan Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma sonucunda; büyük çiftliklerde hiç hareket etmeden yetiştirilen tavukların, en az kırmızı et kadar yağlı olduğu, bu nedenle sağlık için beyaz et yemenin bir farkı kalmadığı ortaya konuldu. Uzmanlara göre, bugün masamızdaki tavuklar, 1970’lerdekinden yüzde 50 daha yağlı. Üniversitenin araştırmasında şöyle denildi: “Son 30 yılda tavuklar yüzde 50 daha yağlı hale geldi. Bugün derisiyle pişirilen bir tavuğun, kırmızı etten yağ açısından bir farkı kalmadı. Tavuklar artık otlak yerlerde yetiştirilmiyor. Bu nedenle, tavuklar ve yumurtaları, Omega3 yağ asitleri yani iyi yağ denilen kimyasal maddelerden yoksun kalıyor. Bu Omega3 yağ asitleri beynin gelişimi için çok gerekli.”
İnternet ortamında gezen tavuk yumurtasının neden tercih edilmesiyle ilgili sayısız veri bulunmaktadır. Özellikle yabancı üniversitelerin Zootekni bölümünde birçok makale yazılmaktadır. Bizim tahminimize göre yakın zamanda, kafeste yumurta üretimi tamamen kalkacaktır. Nitekim Avrupa’da bu konuyla ilgili çalışmalar başlamıştır.