TAVUK ÇİFTLİĞİ

Tavuk Çiftliği kurmanın maliyeti tamamen sizin bu iş için ayırdığınız bütçeye bağlıdır. Sitemizde de görebileceğiniz üzere Salma Tavukçuluk yapacaksanız kuracağınız Tavuk Çiftliği seçeceğiniz Kümes çeşidine ve onun malzeme maliyetine bağlıdır. Kümes Çeşitleri de ülkemizde genelde şu üç şekilde tercih edilmektedir.

  1. Prefabrik Kümes
  2. Çadır Kümes
  3. Ahırdan bozma kümes

Tarım Bakanlığının Tavuk Yetiştiriciliği ve Bakımı hakkında son çıkardığı Yönetmeliklere göre; 250 adete kadar tavuklarınız için Çadır Kümes yapmanıza müsade edilmekte, ancak 250 adedin üzerinde Tavuk sayısı olan kümes yapacaksanız eğer, gerek hayvan refahı ve gerekse gıda sağlığı açısından yaratacağı olumsuz durumlar dikkate alınarak mutlaka "Biyo Güvenlik Kuralları"na haiz bir Prefabrik Kümes yapmanız istenmektedir. İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri halen mevcut olan, yani önceden yapılmış içinde 250 adedin üzerinde Tavuk Bakımı yapılan Çadır Kümesleri saha kontrollerinde ziyaret ettiklerinde ve tespit ettiklerinde mutlaka Prefabrik Kümese dönüştürmeleri için uyarmakta, bunun için Kümes sahibine bir süre vermekte ve bu sürenin sonunda dönüşümün gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol ederek sonuca göre yasal işlem yapmaktadırlar. Bu konuda kesilen cezalar da oldukça yüksek meblağlarda olmaktadır. Böyle bir riski almamanızı tavsiye ederiz.

Bu cezalarla karşı karşıya kalmamak için ilk baştan, Tavuk Çiftliğinizde besleyeceğiniz Tavuk sayısına karar vermeli, buna göre kümes seçimi yapmalı ve seçtiğiniz kümesi yaptırabilecek bütçeye de sahip olmalısınız.

Eğer devlet desteği kullanacaksanız hatırlatmak isteriz ki; Tavuk Çiftliği için tüm harcamaları önce siz kendi bütçenizden yapıyorsunuz, sonrasında işi uygulayan kümesi kurdurduğunuz ve tavuklarınızı aldığınız firmadan alacağınız faturaları destek alacağınız ilgili devlet kurumuna götürüp veriyorsunuz, ödemeyi devlet size yapıyor kümesi yapan firmaya değil. Bu nedenle tüm bu masrafları baştan karşılayabilecek bütçeniz yoksa işi yaptırmanız çok zordur.

 

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ TAVUK ÇİFTLİĞİ AÇMAK

Küçük ölçekli tavuk çiftliği dendiğinde minimum 250 Tavukluk bir Kümes sahibi olmayı anlayabilirsiniz. Bu ölçekteki bir Tavuk Çiftiği açmak büyük bir bütçe gerektirmez ve kar'ı da oldukça iyidir. Yumurtacılık zaten başlı başına kar'lı bir iştir. Şimdi bu Çiftlikte neler olmalı, tavuk çiftliği maliyeti ne kadar tutar? bunlara bakalım.

Çiftliğinizde hangi yumurtacı ırkı beslemeye karar verdiyseniz ihtiyacınız olan 16-17 haftalık yüksek verimli Yumurtacı Yarka'nın dışında sizin 500 tavuğun geceleri ve yağışlı havalarda içinde barınacağı 70 m2 bir Tavuk kümesine ihtiyacınız var. Bu kümes betonarme bir kümes olabileceği gibi, ahırdan bozma ya da Çadır Kümes de olabilir. Önemli olan hayvanlarınız içerde güvende olmalı ve izolasyonunun iyi yapılmış olmasıdır. Burda ölçü içindeki sıcaklığın 20-28 derece arasında gece ve gündüz muhafaza edilmesidir. Çünkü Yumurta Tavuğu bu ideal sıcaklıklarda en yüksek verimde yumurtlar. Bu nedenle eğer kümesiniz yoksa en kolay ve en ekonomik yoldan bu işi çözmek için tecrübeli bir firmaya Çadır Kümes yaptırmalısınız. İzolasyonlu 70 m2 Çadır Kümes 2024/5.ay fiyatlarıyla nakliye+montaj hariç yaklaşık olarak 85-90 BİN TL civarındadır. İçine ihtiyaç duyulan ekipman da (yemlik, suluk, Fan vs.) yaklaşık 13000 TL civarında tutar. Yarkalarınız da yumurtlama dönemine gelmiş haliyle yaklaşık (1.kan, aşıları yapılmış, vücut ve tüy yapısı düzgün, hilesiz, nakliye dahil) 500 Yarka 85.000 TL civarındadır. Toplamda Yaklaşık 200.000 TL.na Çiftlik sahibi olursunuz. Elinizde size kısa zamanda para kazandırmaya başlayan bir işiniz, dükkanınız olur. Bugün tüm sermayesi 200.000 TL olan ve kısa zamanda kendini amorti edecek kaç tane iş kolu sayabilirsiniz. Ürettiğiniz yumurtanın tanesi prakende de 5,00 - 6,00 TL den satılıyor. İyi bakıldığında hergün yaklaşık 400-425 yumurta alırsınız kümesten. Aya vurduğunuzda en az 3 asgari ücretlinin maaşı geçer elinize. Bunun yarısı yem ve diğer masraflarınız içindir. Kalan yarısı net karınızdır. Allah Bereket Versin. Bu nedenle Yumurta Üretimi, Gezen Tavuk Yumurta Üretim Çiftliği en çok rağbet gören iş kolları arasında tercih edilmektedir.

 

TAVUK ÇİFTLİĞİ MALİYETİ

Tavuk Çiftliği maliyeti birçok değişken faktöre bağlı olarak rakam da değişir. Arazinin etrafının tel örgü ile çevrilmesi, içine kümes yapımı, yumurta deposu ve yem deposu yapımı, gerekiyorsa bakıcının kalacağı yerin yapımı gibi ihtiyaçlar doğrultusunda total maliyet değişir. Üstelik bu yapıları hangi materyal kullanılarak yapılacak, malzeme seçimi de rakamların değişmesinde etkendir.

Fikir vermesi açısından 1000 Tavukluk Tavuk Çiftliği Çadır Kümes ile yapılıyorsa anahtar teslim tam takım yarkalar da dahil olmak üzere 2024/5.Ay itibariyle profilden makaslı iskelet sistemi ile 6 kenar 5 köşe Model yapılırsa 375.000-400.000 TL arasında tutmaktadır. Etrafın çitle çevrilmesi, bakıcı yeri, yem ve yumurta deposu hariçtir. Onlar isteğe göre yapılacağı için fiyatlandırılmamıştır. Zemin betonu, zeminin düzleştirilmesi, elektrik ve suyun getirilmesi, yasal izinlerin alınması gibi konular alıcının sorumluluğundadır.

 

 

Sipariş Vermek İçin TIKLAYINIZ