TAVUKÇULUK YAPMAK

Tavukçuluk yapmak ticari anlamda iki şekilde olur. Birincisi kesim için büyütülüp Tavuk Eti olarak tüketilmesi amacıyla etçil ırklar yetiştirerek, ikincisi ise yumurta üretimi yapmak amacıyla Yumurtacı ırklar yetiştirerek. Ülkemizde her ikisi de yatırımcılar açısından tercih edilmektedir.

Şirketimiz bu ikinci tür üretime yönelik faaliyet göstermekte olup, ülkemizde "Gezen Tavuk Yumurtası" üretimi yapmak isteyen yatırımcılara yüksek verimli safkan ticari yumurtacı ırklar yetiştirip, YARKA (yumurtlama olgunluğuna gelmiş dönemine verilen isimdir, kendisi bir cins değildir) döneminde iken çiftliklere satışını gerçekleştirmektedir.

Yumurta üretimi yapmak amacıyla Tavukçuluk yapacaksanız, önce yerleşim yeri dışında bir araziniz olması gerekmektedir. Bu arazi sulanabilir tarım yapılan bir arazi olması ileriki dönemde tavuklarınızın bahçede daha zengin beslenmesini sağlayacak ve size de bu arazide sulu yonca tarımı yapmanıza imkan verecektir. Tavuklarınızın gezinme alanının çevresi güvenliği açısından mutlaka en az 1,5 metre boyunda tel örgü ile çevrilmiş olmalıdır. İçerisinde ağaç olmaması tercih edilir. Ancak gölge alanları oluşturulması gerekmektedir.

Bu arazi üzerinde besleyeceğiniz tavuk sayısıyla doğru oranda metrekareye sahip bir kümesiniz olması lazım. Bu kümes çadır kümes olabileceği gibi prefabrik sandwich panel kümes te olabilir. Ya da sizin daha önce hayvancılık faaliyeti yaptığınız atıl durumda olan bir betonarme ahırı da sonradan düzenleyerek kümese çevirebilirsiniz.

Tavukçuluk günümüzde para kazanma yöntemi olarak oldukça sık tercih edilmektedir. Çünkü diğer hayvancılık faaliyetleri ile kıyaslandığında bakımı kolay, temizliği kolay, yetiştirmesi kolay, daha keyifli ve her şeyden önemlisi sıcak paranın döndüğü karlı bir sektör olarak görülmektedir. Tavukçuluk yapacaksanız keyif almaya hazır olun.

Hem kümes hem tavuk almak istiyorsanız anahtar teslim fiyat almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

 

SALMA TAVUKÇULUK - YUMURTA TAVUKÇULUĞU

Salma Tavukçuluk demek, yumurta üretimi yapmak amacıyla satınaldığınız / yetiştirdiğiniz yumurta tavuklarını doğasına uygun bir şekilde ayağı yerde gezer şekilde büyütmek / yetiştirmek, hava şartlarının uygun olduğu zamanlarda bahçede onlar için güvenli gezinme alanlarında gezinmesi, eşelenmesi, ihtiyaç duyduğu vitamin mineral protein kaynaklı besinleri topraktan bulması, besinleri çeşitlilik esasına dayanarak doğadan elde etmesi, stresini gezinerek atması ve böylelikle kaliteli doğal ve sağlıklı yumurtalar üretebilmesi için gerekli ortamın sağlanmasına ve bu yetiştiricilik yöntemine Salma Tavukçuluk yapmak denir. Aynı zamanda Yumurta Tavukçuluğu için yaygın olarak kullanılan bir besleme yetiştirme yöntemidir.

Market yumurtası diye halk arasında adlandırılan yumurtalar, çok katlı dar kafesler içerisinde sıkış tepiş yaşamak zorunda kalan, sürekli ışık altında çok yumurtlaması istenen bu nedenle hayvanın sürekli stres halinde olduğu, doğadan izole edilmiş bir şekilde ayağı yere değmeyen ve gezemeyen bu nedenle enerji harcayamayan, sadece kendine hazır yem olarak sunulan yem ile beslenmek zorunda kalan tavukların ürettiği yumurtalardır. Bu üretim sistemine konvansiyonel üretim sistemi denir. Bu yumurtalar Salma Tavukçuluk yapılarak üretilen yumurtalara göre daha lezzetsiz olduğu söylenmektedir.

Fakat her geçen gün bu yetiştirme yönteminden uzaklaşılmaktadır. Bunda hayvan hakları savunucularının yaptığı protestolar ve yumurta tüketicisinin daha çok bilinçlenerek daha doğal ve sağlıklı yumurta tüketmeye yönelme çabasıdır. Bu konuda Avrupa Birliği'nde Fransa Meclisinin aldığı Salma Tavukçuluğa yönelme kararı da öncü olmuştur. Diğer Avrupa ülkeleride bu kararı desteklemiş ve yetiştirme yöntemlerini doğal yöntemler olması konusunda benimsemişlerdir.

Biz inanıyoruz ki önümüzdeki on yıl içinde artık tamamen Salma Tavukçuluk yöntemiyle yumurta üretimi yapan Gezen Tavuk Çiftlikleri göreceğiz.

 

TAVUKÇULUK NE KADAR PARA KAZANDIRIR?

Tavukçuluk ne kadar kazandırır sorusu çok sorulan bir sorudur. Kazanç kümesteki tavuklarınızın yumurta üretim performansına bağlıdır. Ancak bunun cevabı birçok değişken etkene bağlıdır. Beslediğiniz tavuğun ırkına, bakım koşullarına, kümes ortamına, kullanılan yem içeriği ve miktarına, hava şartlarına ve bakıcının özenine ve yumurtayı ne kadar karlı sattığınıza bağlıdır. Bu nedenle yüksek verim alabilmek ve para kazanabilmek için herşeyin doğru yapılması gerekmektedir. Ancak genel anlamda "kar'lı bir iş" olduğunu söyleyebiliriz. 2024 yılı 5.ay itibariyle yaklaşık olarak 1000 tavuklu bir kümes masrafları çıktıktan sonra 40.000-50.000 TL arasında kar bırakabilir. Bakıcı tutarsanız bu rakam düşer.

Ticari amaçla yapacağınız Tavukçuluk faaliyetinin başarısı doğru bilgilenmek ve bunu sağlıklı bir şekilde uygulamakla mümkündür. Bu nedenle bizimle iletişime geçerek tecrübelerimizden faydalanabilirsiniz. Yanlış uygulamalar yapmaktansa doğruyu öğrenmek için sormak her zaman daha iyidir.

Sipariş Vermek İçin TIKLAYINIZ